En vision om framtiden

Vi har en vision om framtiden. Vi kallar den för Vision Väla. Målet är att skapa ett unikt utbud som du inte kan uppleva på någon annan plats i Sverige. Här ska du kunna åka skidor mitt i sommaren, surfa inomhus, ta ett dopp på taket och blicka ut över Öresund.

Varför gör vi detta?

Detaljhandeln befinner sig mitt i ett globalt paradigmskifte. Den traditionella handeln genomgår snabba förändringar och står inför ökad konkurrens från den digitala sektorn. Vision Väla går ut på att anpassa sig till denna utveckling och skapa möjligheter för att stärka Välas position som en ledande regional mötesplats.

För att lyckas måste vi investera i nya byggnader som är skräddarsydda för ett innovativt innehåll i form av upplevelser, event och rekreation. Ett innehåll som garanterat sätter destinationen nordvästra Skåne på kartan och stärker regionens turist- och besöksnäring.

Framtidens utbud

Visionerna för framtidens Väla är många – och stora. Vi ska skapa ett unikt utbud som inte finns någon annanstans. Vid sidan av vår befintliga handel ska Väla fyllas med aktiviteter och upplevelser som passar alla åldrar.

Skidtunnel: En del i vår vision är att bygga en skidtunnel på Välas tak. Här ska du kunna åka skidor året om i ett skidspår som är hela 1,1 kilometer långt.

Mötesplats: Väla ska vara en självklar mötesplats för familjer och bekanta. Med en stor variation av aktiviteter och upplevelser blir Väla en naturlig plats för alla typer av umgänge, oavsett om du är gammal eller ung.

Träning och hälsa: Hälsa och träning är viktiga ingredienser för framtidens mötesplats. Vad sägs om en flygtur i vår vindtunnel, indoor surfing eller dykträning med VR-glasögon. Avsluta med ett dopp i vår rooftop pool med utsikt över Öresund. Möjligheterna är oändliga.

Mat & dryck: Här möts smaker och dofter från hela världen i ett dynamiskt och ständigt skiftande utbud. Matmarknader och en ny saluhall blir viktiga komponenter till restaurangerna och barernas menyer. 

Hubben – vårt nya blickfång

På ytan mellan Väla och Ikea ska du i framtiden möte Hubben. En utbyggnad, som med sina 30 meter i höjd, blir områdets nya blickfång och landmärke. Stora glaspartier och inslag av organiskt material skapar ett spännande exteriört formuttryck.

Huset fylls med upplevelser, aktiviteter och god mat. Möjligheterna inne i Hubben är oändliga. Vi har i dagsläget en dialog med många stora aktörer som vill etablera sin verksamhet i Hubben och bli en del av vår vision. Vi kan lova att det blir något utöver det vanliga!

En ring full av möjligheter

Runt nuvarande Väla är planen att bygga det vi kallar Ringen. Ringen byggs i direkt anslutning till befintlig byggnad och består av ett 10–15 meter brett gångstråk med en böljande helglasad ytterfasad som omringar hela nuvarande Väla. Runt ringen slingrar sig en grund vallgrav, där regnvatten från Välas tak skapar en effektfull vattenspegel. 

Tanken är att gångstråket ska fyllas med en ny typ av innehåll - som mässor, utställningar och events. Ringen blir även en motions- och promenadslinga för både besökare och medarbetare. Kronan på verket är den skidtunnel som planeras på toppen av Ringen. En skidtunnel ger regionen helt nya besöks- och marknadsföringsmöjligheter, som sträcker sig långt utanför regionen. Den ger även regionens invånare en möjlighet att vintersporta i en annars relativt snöfattig del av vårt land.

Res miljövänligt till Väla

I framtiden ska det vara både enkelt och bekvämt att åka kollektivt till Väla. Gärna även mer miljövänligt. En viktig del i Vision Väla är därför en helt ny, modern hållplats för kollektivtrafiken, som blir en inbyggd och integrerad del av den nya Hubben. Här blir det gott om plats för lokala och regionala bussar samt i framtiden kanske även spårbunden trafik.

Nya cykelbanor leds rakt in i Hubben, som även rymmer säkra och bevakade platser för cykelparkering. Hållbart resande är en viktig komponent i Välas utveckling och därför kan vi redan nu erbjuda en av Sveriges största laddplatser för eldrivna fordon.

En hållbar vision

Sedan 2012 har vi bedrivit ett systematiskt hållbarhetsarbete, där vi som fastighetsägare strävar efter att göra våra fastigheter så hållbara och resurseffektiva som bara möjligt. På Väla strävar vi efter att vår nettoanvändning av energi ska vara noll så snart det bara är möjligt, via egen elproduktion genom solceller på våra tak, energieffektiviseringar samt digital optimering. Du kan läsa mer om vårt hållbarhetsarbete här. 

Ambitionen är att de tillkommande ytorna inom Vision Väla ska byggas med bästa möjliga energi- och miljöcertifieringar. Vi ska jobba aktivt med livscykelanalyser i val av material och återbruk, för att vårt klimatavtryck ska bli så litet som möjligt i nybyggnation av det här slaget. En annan viktig del i framtidens Väla blir att effektivisera och elektrifiera varudistributionen på handelsplatsen, för att minimera antalet transporter.